Ale-utflykt med buss till norra Skånes skogs- och gränsbygd

Söndagen den 30 augusti 2009

Ciceroner: Anders Ödman, Sten Skansjö, Gert Jeppsson

 

Program:

08.30: Start från Lund (från Godsexpeditionen vid Clemenstorget).

 

Vi kör över Rönneå vid Hasslebro och vidare mot Hallaröd. Här finns ”Körkegraven” där man tog sten till Domkyrkan under mer än tre generationer. Längs vägar, som finns på Buhrmanns kartor, kommer vi till Brönnestads kyrka. Här finns de finaste gotiska kalkmålningar man kan hitta i Skåne. Här intar vi kaffe (bryggt på bussen); medtag eget kaffebröd.

 

Vi fortsätter till Gårdstaliden som är Hovdalas medeltida föregångare. För det tionde året kommer arkeologiska undersökningar att ske där i juli–augusti. Bebyggelsen började på vikingatid och kan följas fram till början av 1600-talet. Nere vid Hovdala kommer det under sommaren att ske undersökningar i jakten på den medeltida byn Hovdala, som avhystes då slottet byggdes 1511. Resultaten av dessa undersökningar kommer att presenteras på plats. Något kommer även att berättas om det ännu stående slottet.

 

12.30–13.30: Lunch på Restaurang Mikkelsen, Hovdala slott.

 

Eftersom det är söndag serveras även kokta ägg på buffén (förklaring kommer på platsen).

 

Vi lämnar Hovdala och kör västerut över Matterödsåsen och ner till Mjölkalånga, platsen för det stora men okända slaget 1318. Genom metalldetektorsundersökning 2008–2009 har viss information om slagets förlopp kunnat säkerställas. Vi passerar Finja kyrka och paleolitiska boplatser utan att lämna bussen. I Hörja gör vi ett uppehåll och ser på de imponerande lämningarna av ärkebiskopens järnmölla från medeltiden.

 

Färden går vidare mot Örkelljunga och platsen för den borg där kungar och hertigar möttes under 1300-talet. Vi åker längs E4 till Åstorp och vidare till Kvidinge där det ståtliga monumentet beses och presenteras, en erinran om de dramatiska händelserna i nordisk historia 1809–1810.

 

På hemvägen gör vi ett stopp vid Herrevadskloster för att se bland annat på det ännu bevarade vadet och den ynka flisa av klostret som ännu finns bevarad ovan jord. På väg mot Lund kör vi genom Karl XI:s härläger vid Gissleberga by, som också har en dramatisk medeltidshistoria. Via Kävlinge är vi snart åter i Lund.

 

18.00 (ca): Ankomst till Lund.

Pris: 350 kronor, som betalas kontant på bussen.

 

Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsat.

Anmäl senast den 15/8 till ordf. Sten Skansjö, helst via e-post: sten.skansjo@telia.com (då kommer snabb bekräftelse); annars fungerar postadressen Kulramsvägen 5D, 224 67 Lund (men då meddelas inga bekräftelser; om bussen är fulltecknad lämnas meddelande om detta per telefon). Även telefonanmälan fungerar: tel. 046-14 15 15 el. 070-48 22 308.

 

Hjärtligt välkomna!

 

Styrelsen